An analytical study of the status of the food gap for the main food commodities in Algeria during the period (2009-2020)

Main Article Content

Lamia Laalem
Khireddine Bennoune

Abstract

The study aims to present and analyze the food deficit for the most important food products in Algeria during the period 2009-2020; It concluded that Algeria recorded a deficit in the food trade balance during the study period because it imported most basic food products, whose world prices reached record prices, while it exports a very limited number of food products; The food deficit fluctuated during the study period, but it had a tendency to increase, reaching an average of 6502.52 million dollar. The largest food
deficit suffered by Algeria is related to the group of cereals, with an average rate of 42.93%, of which wheat and flour contribute the largest percentage, estimated at 26.73%. Next comes the group of dairy products and its products with an average rate estimated at 19.39%, in which the milk product contributed the largest percentage 16.99%, the group of oils and fats 12.59%, the corn 12.67% and sugar 9.2%.These are widely consumed products, then red meat comes with 3.05%, total legumes 3.42%, total fruits 2.59%, barley
1.98%, rice 1.07%, total vegetables 0.71%, fish 0.74%, eggs 0.03%. A situation that requires intensified efforts. In order to achieve sustainable agricultural development 

Article Details

How to Cite
Laalem, L., & Bennoune, K. (2023). An analytical study of the status of the food gap for the main food commodities in Algeria during the period (2009-2020). Finance and Business Economies Review, 7(1), 226–204. https://doi.org/10.58205/fber.v7i1.210
Section
Articles

References

إب ا خهيع أحسج عبج الغفػر. ل 2012 . الأمغ الغحائي. عسان، الأردن: دار آمشة لمشذخ والتػزيع.

.،( إدارة الأمغ الغحائي والسذخوعات ,ب .( 2009 ) .الد ا رعة والتشسية في الػشغ العخبي . مجمة جامعة الجول العخبية 1

ministère de l'agriculture et du développement rural. (2009-2019). statistiques agricoles .

. واقع الفجػة الغحائية لمحبػب في الاقتراد الج ا دئخي – مقاربة تحميمية إستذ ا خفية في الفتخة , أحسج سلامي. ل 16

.29-13 ، -2020-1970 . مجمة أداء السؤسدات الج ا دئخيةل 12

. الجخيجة الخسسية. ل 10 أوت, 2008 . السادة 3. الجخيجة الخسسية لمجسيػرية الج ا دئخية الجيسق ا خشية الذعبيةل 46

. الدياسات الستبعة لسػاجية تأثيخ إرتفاع أسعار السػاد الغحائية الأساسية في الأسػاق - حشان س يان . ل 2019

العالسية عمى الاقتراد الج ا دئخي في ضل التبعية الغحائية ل أشخوحة دكتػ ا ره عمػم . كمية العمػم الاقترادية والتجارية

. وعمػم التدييخ، سصيف: جامعة فخحات عباس سصيف 1

عبج الخ ا زق بغ ال ا دزي ، و حافع أميغ بػزيجي. ل 2016 . تقجيخ و إستذ ا خف الفجػة الغحائية لمحبػب في الج ا دئخ- د ا رسة

.80-73 ، 2013 . مجمة الباحثل 16 - اقترادية قياسية لمفتخة ل 1994

ك ا خر ,م & ,.لعػج ,ب .( 2018 ) .أىسية القصاع الد ا رعي في تحقيق الأمغ الغحائي في الج ا دئخ خلال الفتخة - 1990

( 2016 ب ستخجام نسػذج ترحيح الخصأ . مجمة الج ا رسات الاقترادية السعسقة.( 07

مخيع عدوني ، عبج الرسج بػدي ، و عبج الله صيمع . ل 2021 . الإستثسار الد ا رعي كسجخل لتحقيق الأمغ الغحائي في

.288-276 ، الج ا دئخ- شخكة جدجاج اليػمج الدعػدية نسػذجا-. مجمة السشتجى لمج ا رسات والأبحاث الاقترادية، 05 ل 02

مكيج ,ع & ,.بغ عياد ,ف .( 2020 ) .واقع الأمغ الغحائي الج ا دئخي في ضل مؤش ا خت الأمغ الغحائي العالسي . مجمة

, 12 (1), 108- البحػث والج ا رسات العمسية جامعة يحيى فارس. 128